Klicka fotona för att förstora:

     ANDALUSIEN - 
          ANDALUCIAPuerto Banus, lyxhamnen väster om Marbella..


 Marbella
Puerto Banus
Ojén
Ronda
Gibraltar
Sevilla
Marocko
Cordoba
Info

Ovanför en smal kustremsa reser sig bergen på vars kala sluttningar man varhellst det är möjligt har planterat olivträd. Längs med kusten, Costa del Sol, så ligger turistorterna tätt inpå varandra och under högsäsongen i juni, juli och augusti så är det fullt av människor . För solbadarna så är Costa del Sol då den rätta platsen att vara. Vill man hellre resa omkring så kan våren eller hösten vara lämpligare restid.
Jag semestrade i Andalusien i April-Maj 2000 och skrev därefter ner några intryck och tips i den här texten.

Bland kustens turistorter, med snabbyggen som Torremolinos och Fuengeriola så kan 
den mer spanska  turistorten Marbella ett bra alternativ. I dess gamla stadsdel finns Apelsintorget, som är omgivet av restauranger med utebord under apelsinträden. 
Stranden och strandpromenaden är bra. 

Strax väster om Marbella finns Puerto Banus med sin stora hamn där man får en vacker vy med båtarna, havet, vita hus och berg i bakgrunden samt turistrestauranger och modebutiker. Till supermarknaden Cortos Ingles kan man åka och handla specerier. Andalusien är känt för sin Sherry från den västra delen av provinsen med staden Jerez som huvudort samt Anisbrandy. Aguardiente, som används i drinkar och som finns att köpa i söta och bittra sorter i spritbutiker i Marbella.

Som vanligt är priserna höga längs med turiststråken. Maten är bättre och priserna
lägre där spanjorerna själva äter.


Strax norr om Marbella så ligger Ojèn på höger sida, som är en av områdets pueblos blanchos.

Ett resmål från kuststäderna är bergsstaden Ronda, som ligger på en hög platå. Vägen dit slingrar sig utmed bergssidor och är kul att åka även om man förnuftigt nog håller låg fart. De nationella vägarna håller hög standard, men ger man sig ut på de små kommunskötta grusvägarna ute bland bergen så får man bereda sig på våghalsig upplevelser. I Ronda: kör över bron och följ vägskyltarna på höger sida ner i ett av de underjordiska parkeringshusen. En skinkmacka på torget man kommer upp på, bron med promenaden man går ut på för att få se den, utsikten samt tjurfäktningsarenan och dess museum hör till upplevelserna i Ronda. 
Det finns inte så mycket i Ronda förutom utsikten.

Öster om Marbella har man storstaden Malaga och kuststräckan med sina småstäder som man kan göra en utflykt längs med. Utmed kusten så finns på sina ställen ruinerna av moriska vakttorn och romerska villor. Västerut Estepona som beskrivs som en genuin spansk stad.

Vad gäller Gibraltar så vill jag kort ge ett tips:
Sevärdheterna i Gibraltar ligger uppe på klippan. För att ta sig dit upp så måste man antingen lösa en biljet för the upper rock och åka linbana eller följa med en turistguide i en minibuss. Det sistnämda rekommenderar jag starkt eftersom jag tror att det är väldigt besvärligt att ta sig runt annars. Vänta och hoppa med en turistbuss direkt efter tullen, innan flygfältet, som man går eller åker över. Det är dyrt, men man får åka runt klippan och se Michel's Cave, Berberaporna samt belägrings- tunnlarna uppepå den. Hela klippan är som en schweizerost.
Är man i Andalusien så tycker jag att man skall besöka Gibraltar.

Det finns naturligtvis mycket att shoppa i Andalusien, som är känt för sitt hantverk iform av av lädervaror, keramik och flamencoattrialjer. Något som vi fastnade för var de dekorerade keramikhöljen som man sätter över väggbelysning. De sitter överallt på lägenhets- balkongernas väggar. Finns att köpa bortanför apelsintorget i Marbella, men hur man skall få hem dem är en annan sak.

Sevilla är huvorten och där bör man vara ett par dagar. Försök att skaffa ett hotell så centralt som möjligt. Casas de la Juderia ligger med gångavstånd till alla de stora 
sevärdheterna öster om floden Guadalquivir.
De två stora sevärdheterna centralt är katedralen La Giralda och det kungliga slottet Reales Alcázares. Katedralen är magnifik, rikt utsmyckad. Missa inte att gå upp i det moriska tornet som saknar trappsteg. Utsikten är fantastisk. Reales Alcázares är pampigt men jobbigt att traska igenom och tomma salar.
Vi besökte Casa de Pilatos, området söder om katedralen med Hotell Alfonso och paviljonger från världsutställningen 1929. Vi missade  tjurfäktningsarenan med museum, konstmuséet Museo de Bellas Artes samt keramikdistirktet och Expo 92- området väster om floden. Inte långt från Casa de Pilatos finns nunneklostret Convento de San Leandro där man kan köpa nunnornas speciella sötsaker: Yemas. Till det som man kan undvika i staden hör Parque María Luisa med Museo Arqueológico.

När man är i Andalusien så har man inte långt över till Afrika och Marocko. Är man med på en charterresa så anordnar dessa ofta turer. Jag hade gärna åkt med på en sådan.

Vi besökte inte Granada med sitt Alhambra som räknas som Andalusiens stora sevärdhet
samt Cordoba. Cordoba är känt för sin gamla moské, Mezquitan, lädervaror och patios (innergårdar). 

De bästa upplevelserna får man nog om man reser omkring och ser lite av varje. Tag reda på var festivaler; ferias som skall äga rum. Det förekommer rätt många sådana vid 
alla tidpunkter på året, men särskillt under våren.

Streifferts "Första Klass"-resguide Sevilla och 
Andalusien tar upp det mesta, men ger som vanligt 
intrycket att platser är intressantare och vackrare än 
de är. En Lonely Planet guide eller likannade kan 
nog vara bra. Michelins karta nr. 446 för Andalusien 
är bra att ha om du vill resa omkring.

Turistkontor, Sevilla: Officinas de Turismo
                                 Avenida de la Constitución 21
                                 Sevilla
                                 Tel: (95) 422 14 04

eller                           Paseo de las Delicias 9 
                                 Tel: (95) 423 44 65

Spanska Ambassaden infoavd. i Sverige: 08-611 19 92

Till Startsidan             To English Starting Page

 


Konstnärsträdgård i Marbella.

Bouganvilla växer överallt, som vid den här porten.

Berberapa på Gibraltar.
Berberna är ursprungs-
befolkningen i Marocko.

Sevilla sett åt söder från La Giraldas kyrktorn. Floden Gualdaquiver skymtar till höger.